Skip to main content

Факти и бројки за компанијата

Teva се залага за развој и производство на иновативни и квалитетни лекови за пациентите кои ги опслужуваме во целиот свет. Така им помагаме на луѓето да живеат поздрав живот.

01

Овозможуваме пристап до квалитетни лекови и можности за третман

3,600
лекови
37,000
вработени
200,000,000
корисници дневно

Teva низ бројки – Факти и бројки за компанијата

Teva е основана во 1901 година. Нашето глобално седиште се наоѓа во Израел. Денес имаме портфолио од над 3.600 лекови и произведуваме околу 76 милијарди таблети и капсули годишно. Имаме над 53 производствени објекти во над 33 земји. 01

Рангирани сме меѓу водечките фармацевтски компании во светот и активни сме на 60 пазари. Приближно 37.000 вработени во целиот свет се посветени на нашата мисија. Нашите иновативни и висококвалитетни лекови опслужуваат околу 200 милиони луѓе секојдневно. 02

Погледнете ја целата Teva инфографика
02

Нарушувања на движењето и невродегенерација

Мигрена и главоболка

Болка

Нарушувања на движењето и невродегенерација

Респираторен систем

03

Глобално генеричко лидерство

$
милијарди долари
43
Реализирани заштеди од 43 млд.
долари за здравствениот систем на САД во изминатава деценија

3-та највисока лидерска позиција во над 25 пазари

1 во 10
лекови на рецепт во САД
1 во 8
лекови на рецепт во Германија
1 во 5
лекови на рецепт во Обединетото Кралство
04

Глобален дострел

53
производствени локации
76
милијарди таблети и капсули годишно
05

Целосно интегрирана функција за истражување и развој (R&D)

25 ИиР и клинички развојни центри

26
R&D и локации за клинички развој низ целиот свет
388
Одобрувања за генерички лекови на глобално ниво во 2021 година
40K
лиценци за лековите Teva одржувани од Teva Global Regulatory Affairs
06

Силна оперативна база и глобална инфраструктура и обем

60
комерцијални пазари
3,600
различни производи

Референци

  1. Back to contents.

    Извор на податоци за број на производи и објекти: Глобални операции на Teva

  2. Back to contents.

    Внатрешни анализи спроведени од Global Insights, Access & Technologies за процена на бројот на потрошувачи на Teva.  Упатување 2.1 од август 2016 година; Упатување 2.2 од април 2019 година